Abonneren  Inloggen

Labelexpo: recycling is dé enorme uitdaging

17 augustus 2023

De inleiding op Empack 2023 over de aanstormende ‘Packaging and Packaging Waste Regulation’ (PPWR) krijgt een extra dimensie in de aankomende Labelexpo Europe in Brussel. De recycle-impact gaat zwaarder wegen, aldus auteur van dit stuk: Jan Vroegop. En legt de vragen voor: Wat doen bedrijven nu al? Beïnvloedt PPWR de labelproductietechniek?

Op de Agfa Value Conference (november 2022) citeerde Laetitia Reynaud van ­Intergraf ruimhartig de woorden van EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen, door te zeggen dat ‘in 2030 alle verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar moeten zijn op een economisch haalbare manier’. Iets dat voor alle verpakkingen geldt. Reynaud haalde vervolgens een uitgelekte ‘negative list of packaging characteristics’ aan. Oftewel: een lijst met verpakkingen waarvoor een ban zou kunnen gaan gelden. De belangrijkste onderdelen (lees: problematisch te recyclen) voor de etikettenindustrie zijn:

  • Papierverpakkingen/etiketten met niet te scheiden plastic componenten in gangbare recycling
  • Siliconen- en waxcoatings
  • (In water) onoplosbare lijmen
  • Hotmeltlijmen met een verwekingspunt < 68 oC
  • Dubbelzijdig barrièregecoat of gelamineerde verpakkingen
  • Inkten/decoratieve elementen: met PP/PET gemetalliseerde laminaten, PET-gemetalliseerde film (metallics achter plastic)

Bedrijven doen er verstandig aan om hier niet over één nacht ijs te gaan als het om investeringen gaat. Laat een gevalideerd instituut testen of een verpakking wel/niet recyclebaar is, bijvoorbeeld door INGEDE.

Beurzen anticiperen

We zijn benieuwd of en hoe Labelexpo Europe verder richting zal geven aan de PPWR. In het LabelAcademy MasterClass-programma wordt in ieder geval een masterclass ‘Sustainable Labels and Packaging’ aangekondigd. ‘Hierin leert men hoe bij te dragen aan een circulaire economie en hoe men kan voldoen aan de EU-wet­geving,’ volgens de beursorganisatie.

Herijking

De onzekerheid over de letterlijke PPWR-tekst, die 2025/26 wordt verwacht, zal zeker bedachtzaamheid qua investeringsplannen oproepen. Zo luidt ook de aanbeveling van het KIDV, het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Daarnaast dwingt de uitgelekte negatieve lijst etikettendrukkers om alles wat in het flotatieproces bij papierrecycling (bedoeld voor ontinkting) verstorend werkt, te heroverwegen. Ook goede losweekbaarheid van etiketten op plastic, respectievelijk plasticverpakkingen moet een gewoonte worden. Etikettenlijmen en etikettenveredelingen gaan zodoende een herijking tegemoet. De vrees voor een EU-ban kan bij etikettendrukkers vooralsnog het beste worden begrepen als het voorkómen van slecht of niet recyclebare (papieren en plastic) verpakkingen vanwege het daaróp geplakte, niet-verwijderbare etiket van ander materiaal. Metallics die zich niet laten scheiden van plasticfilm, decoratief bedoeld en/of functioneel (zoals hologrammen, TrustSeals, RFID-antennes), omdat ze opgesloten zitten of niet losgeweekt kunnen worden, zouden verpakkingsrecycling kunnen frustreren.

Lees het hele artikel over deze kijk op de Labelexpo in PRINTmatters 4.

Neem een proefabonnement en ontvang PRINTmatters 4 begin september in de bus