Abonneren  Inloggen

Digitale printfolie transformeert kale muren Oranje Huis

17 april 2024

Het Oranje Huis in Amsterdam, onderdeel van Blijf Groep, biedt onderdak en hulp aan vrouwen, mannen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Blijf Groep heeft de overtuiging dat de kwaliteit van de leefomgeving in de opvang belangrijk is en kan bijdragen tot herstel en zelfwaardering van de bewoners. Daarom vroeg de organisatie ontwerpers Driessen + van Deijne om de kale en onpersoonlijke gangen in Het Oranje Huis zodanig in te richten dat ze “welkom, warmte en respect” uitdrukken.

‘Iedere gang heeft een eigen indentiteit gekregen, met een andere border-structuur, een unieke transparant folie-print bij de trappenhal en een eigen kleurstelling. De lichtelementen zorgen voor een aangename en veilige sfeer, en geven nu duidelijk aan waar de appartementen zich op de etages bevinden’, zegt ontwerper Hil Driessen.

AVR medewerkers op de locatie in Rozenburg.
Het trappenhuis is voorzien van folie met een lichtdoorlatend motief. Fotografie: Maarten Noordijk.

‘De associatie met kristallen wordt versterkt doordat hetzelfde motief, in transparante vorm en op kleinere schaal, aangebracht is op de glazen ruiten die het trappenhuis omgeven. Het lichtdoorlatend motief zorgt voor een zachte verbinding tussen binnen en de buitenwereld.’

Vitrinekistjes

‘Vitrinekistjes van ruw pershout contrasteren met de kristallijne regelmaat en zijn brutaal op en op de grens van de decoratiebaan geplaatst. In de vitrines kunnen kinderen en andere bewoners creatieve uitingen of betekenisvolle objecten tentoonstellen. Zo maken zij zich de ruimte eigen. De objecten in de vitrines kunnen functioneren als praatstukken en bieden zo aanleiding en gelegenheid tot ontmoeting en verbinding tussen de telkens weer wisselende bewoners.’

Blijf van mijn Lijf huis in Amsterdam met art wolk in de gangen van Driessen en Van Deyne. Toon van Deyne en Hill Driessen.
De vitrinekistjes bieden gelegenheid tot ontmoeting en verbinding. Fotografie: Maarten Noordijk

Digitale printfolie

Voor het project is een digitale printfolie met een oplosmiddeldamp lijmformule gebruikt op de schrobvaste verf met vuilafstotende middelen. ‘Dit is de juiste keuze voor een optimale hechting in deze "moeilijke” toepassing van de folie op de grof gestucte muren van de gangen in het Oranje Huis’, aldus Erkamp Reclame uit Purmerend, dat het folie produceerde en het project uitvoerde.

Er werd om meerdere redenen voor deze oplossing gekozen:

  • Extreme hechting: De oplosmiddeldamp lijmformule zorgt voor een sterke, permanente hechting op de schrobvaste verf. Dit is belangrijk in ruimtes waar veel slijtage is, zoals gangen, trappenhuizen en openbare ruimtes.
  • Bestand tegen vuil en water: De digitale printfolie is afgewerkt met een mat laminaat die bestand is tegen vuil en water, waardoor de print er lang mooi uit blijft zien.
  • Geschikt voor moeilijke ondergronden: De digitale printfolie is geschikt voor diverse ondergronden, inclusief schrobvaste verf met vuilafstotende middelen. Dit maakt het een veelzijdige oplossing voor diverse toepassingen.

Toon van Deijne en Hil Driessen zijn trots op het resultaat. ‘De 4 gangen waren eerst, hoe zal ik het noemen, ongezellig kaal’, zegt Driessen. ’Wij vonden het met name voor de ruim 100 kinderen die daar tijdelijk worden opgevangen belangrijk dat we daar aandacht aan besteedden.’ Op dit moment werkt het duo aan een vervolgopdracht voor het interieur van de locatie in Wormerveer.

Foto-credits: Maarten Noordijk | Tekst: Miegiel Loeffen | Opdrachtgever: Oranje Huis | Ontwerp: driessen+vandeijne | Uitvoering: Erkamp Reclame


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief